Termoviziunea și inspecția instalațiilor electrice

Termoviziunea sau termografia în infraroșu a arătat în ultimii aplicabilitate în tot mai multe domenii, dar inspecția instalațiilor și echipamentelor electrice rămâne piatra de temelie a acestei tehnologii, fiind unul dintre domeniile cu cea mai mare aplicabilitate și vechime.

Chiar daca tehnologia a aparut si a inceput sa fie utilizata in urma cu mai bine de 20 de ani, la noi in tara aceasta metoda de diagnosticare este foarte putin utilizata, poate si datorita lipsei informatiilor, dar mai ales a preturilor inca mari ale acestor echipamente.


Ce este termografia in infrarosu si cum functioneaza?

Temperatura este unul dintre primii parametrii observabili care poate indica starea de functionare a unui echipament sau instalatii electrice, iar termografia are la baza tehnica de conversie a caldurii radiante in imagine. O imagine bazata pe temperatura ofera informatii valoroase despre starea elementului analizat. Orice defectiune a unui echipament, instalatie, etc. este precedata de o crestere a temperaturii. Identificarea acestor cresteri de temperatura peste limitele normale de functionare permite evitarea unor defectiuni.

Aceasta cartografiere termica este tot mai solicitata si acceptata pentru ca identifica din timp problemele echipamentelor si instalatiilor electrice cum ar fi: conexiuni slabite, circuite supraincarcate sau dezechilibrate, etc.

Defectarea unui echipament sau a unui tablou electric de distributie poate costa sume mari de bani. Acum, cu ajutorul termoviziunii putem intervenii din timp pentru a remedia o problema inainte ca aceasta sa distruga complet echipamentul, instalatia sau orice alt element analizat.

Beneficiile termoviziunii

Utilitatea termoviziunii a fost demonstrata in toate domeniile. Analiza profesionala a imaginilor in infraroşu ofera posibilitatea luarii măsurilor corective indiferent de elementul inspectat cu efecte directe asupra reducerii costurilor de intretinere.

Beneficiile utilizarii termoviziunii sunt tot mai multe si de neegalat cu alte mijloace de inspectie. Pe scurt, termografia poate fi aplicata in orice situatie in care cunoasterea regimurilor de temperatura si a temperaturilor asociate poate furniza date despre echipamentul, instalatia inspectata. Valoarea reala a beneficiilor realizate in urma utilizarii termoviziunii, provine din reducerea nefunctionalitatilor neplanificate, cresterea fiabilitatii, imbunatatirea sigurantei si evitarea pierderilor asociate unui distrugeri definitive al echipamentului sau instalatiei respective.

Aplicatii specifice termoviziunii 

In toate instalatiile electrice exista diverse conexiuni mecanice pentru asigurarea continuitatii electrice a circuitelor sau dispozitivelor asociate. Exemple de astfel de conexiuni pot fi: clemele, contactele, bornele unui echipament sau aparat de protectie. Multe dintre aceste conexiuni sunt vizibile altele nu sunt. Ma refer in special la contactele interne ale unui intreruptor, contactor, releu, etc.

Indiferent de accesibilitatea lor, o functie comuna a acestor conexiuni trebuie sa fie continuitatea electrica. Conexiunile pot fi compromise prin slabire, rupere, coroziune sau orice alt defect care poate impiedica circulatia fluxului de curent prin acel circuit, sau poate devenii mai "concentrat" in zonele conductoare cu rezistenta crescuta, rezultand puncte fierbinti.

Inspectia tablourilor electrice - TE

Termografierea tablourilor electrice este o o misiune foarte grea datorita diferentelor de incarcare pentru fiecare circuit in parte. In functie de necesitatile de consum din acel moment, unele circuite pot fi reci datorita lipsei sarcinii, pe cand altele pot fi calde.
Inainte de a efectua o termografiere in infrarosu a unui tablou electric, trebuie sa ne asiguram ca toate circuitele electrice sunt in sarcina, dar si faptul ca unele aparate au ca regim normal de functionare o temperatura ridicata.

Inspectie in infrarosu a unui tablou electric:
 Verificam fiecare dispozitiv de protectie din punct de vedere al detectarii incalzirilor inegale intre conexiunile de intrare si conexiunile de iesire 
 Masuram valoarea curentului absorbit pe conductoarele descoperite cu temperatura ridicata si comparam valoarea acestuia cu valoarea nominala a echipamentului (sarcinii) alimentat din acel circuit

Conditii de defect specifice detectate cu ajutorul termoviziunii:

 Suprasarcina. Instalatiile electrice sunt proiectate si dimensionate pentru a satisface cerinte de sarcina anticipate. In mod ideal un circuit electric este proiectat in functie de nevoile specifice la un moment dat, dar si sa ofere posibilitatea unor extinderi viitoare. 
In acest sens un circuit electric din proiectare este dimensionat pentru o incarcare de 50% din capacitatea sa, recomandare fiind ca aceasta sa nu depaseasca 80%. Conditiile de suprasarcina apar din diferite motive: extinderea nevoilor de consum, conductoare si alte elemente ale circuitului subdimensionate, adaugarea de noi consumatori care depasesc capacitatea acelui circuit.

 Dezechilibre. In mod ideal sistemul electric trifazat ar trebui sa aiba conditii de sarcina si operare similare pentru fiecare dintre faze (L1, L2, L3). In cladirile rezidentiale, comerciale, cladiri de birouri unde iluminatul si alte aparate de utilizare alcatuiesc mare parte a sarcinii consumate, pot aparea distribuiri inegale pe cele trei faze. Acest lucru este foarte greu de echilibrat in practica dar putem detectata daca dezechilibrul depaseste valoarea acceptata.
In cazul in care avem consumatori trifazati (motoare), sarcina trebuie distribuita uniform. Incarcarile inegale cauzeaza incalzirea excesiva a conductoarelor sau cablurilor de alimentare si poate fi detectata prin termoviziune.

 Probleme cauzate de armonici. Atunci cand detectam o incalzire accentuata a conductorului neutru (N), avem confirmarea ca in instalatia respectiva avem probleme cu armonicele de curent sau tensiune.

 Incalzirea inductiva nu trebuie subestimata atunci cand realizam inspectii in infrarosu. Acest fenomen este cauzat de interactiunea campurilor electromagnetice din jurul conductoarelor sau cablurilor si depinde foarte mult de valoarea curentului transportat (absorbit) si mai putin de tensiunea de alimentare. Fenomenul este mai accentuat in situatia in care avem conductoare legate impreuna.

Concluzie

 Termoviziunea este un instrument foarte puternic care ne poate ajuta sa detectam anomalii termice in instalatiile electrice
 Intelegerea relatiei dintre fluxul de curent transportat printr-un circuit si caldura asociata acestui flux, este foarte importanta pentru a diagnostica corect o situatie prezumata a fi periculoasa

Rersurse
Acest articol a fost preluat de pe site-ul partener http://www.electricalc.ro