Telefon: +40 723.361.107. E-mail: office@electricalc.ro

Testări periodice în instalațiile electrice

Testări periodice în instalațiile electrice

Principalele tipuri de încercări si verificări periodicecare se fac într-o instalație electrică de joasă tensiune, se referă la:

 Măsuratori privind continuitatea conductoarelor de legare la pământ. Se recomandă ca testul sa fie efectuat fără sarcină, cu o sursa de tensiune între 4V şi 24V d.c. sau a.c. şi un curent de 200mA.

 Măsuratori privind continuitatea conductoarelor de alimentare. Acest test se efectuează pentru a verifica continuitatea fiecărui conductor, inclusiv conductorul de protecţie PE.

 Măsurarea rezistenţei de izolaţie pentru circuitele electrice. Acest test se realizeaza prin masurari ale rezistentei de izolatie între conductorul de fază şi cel neutru, conectaţi împreună şi conductorul de protecţie conectat la pamânt.

Rezultatele testelor de continuitate obținute în urma încercarilor, trebuie să fie înregistrate în buletinele de încercare în ohmi.

În cazul în care dispozitivele de protecţie la supratensiuni (SPD) sau alte echipamente sunt de natură să influenţeze testul de verificare sau ar deteriora echipamente, acestea ar trebuie sa fie deconectate înainte de efectuarea testului de rezistenta de izolatie.

În cazul în care nu este rezonabil posibil pentru a deconecta un astfel de echipament (de exemplu, priza fixa care încorporeaza un SPD), tensiunea de încercare pentru circuitul special, poate fi redusă la 250V DC, dar rezistenţa de izolaţie trebuie să aibă o valoare de cel puţin 1MΩ.

 Protecţia prin alimentare cu tensiune foarte joasă (TFJP şi TFJS). Se confirmă prin măsurarea rezistenței de izolaţie.

 Protecţia prin separare electrică. Se confirmă prin măsurarea rezistentei de izolaţie. 

 Încercari de polaritate. Un test de polaritate se efectuează pentru a verifica faptul ca siguranţele, întreruptoarele şi dispozitive cu un singur pol sunt conectate numai pe conductorului de fază. Polaritatea pe circuite de iluminat şi la echipamente vor fi efectuate pe baza de sondaj, la 10% dintre acestea. Incercarile de polaritate se fac pentru toate circuitele de  prize si de iluminat.

 Rezistenţa de dispersie a prizei de pământ. În cazul în care o instalaţie de împământare este încorporată instalaţiei elelctrice, un alt tip de masuratori care trebuie realizat este si masurarea rezistenţei de dispersie a fiecărui electrod al prizei de pământ. 
Această verificare este foarte importantă din punct de vedere a securitatii electrice.
Buletinul de incercare (Buletinul PRAM) eliberat în urma măsurătorilor efectuate cuprinde valoarea înregistrată în urma acestei încercări. 

 Protecţia prin deconectarea automată a alimentării. Acest tip de incercare se face prin masurarea impendanţei buclei de scurtcircuit (buclei de defect - Zs)
Măsuratorile vor fi facute la toate tablourile de distribuţie, la toate prizele, pe 10% din circuitele de iluminat, dar să includă in mod obligatoriu un corp de iluminat montat in punctul cel mai îndepărtat de tabloul de distribuţie.

Acest tip de verificare (măsurarea impendanţei buclei de defect), se referă la măsurarea curentului de defect prezumat, în conditiile punerii la pământ pentru fiecare punct relevant al instalaţiei electrice.

 Verificarea RCD - urilor (Verificarea diferenţialelor). În cazul în care protecţia împotriva atingerii indirecte este asigurată de un dispozitiv de curent rezidual, eficienţa acestuia va fi verificată printr-o încercare simulând o condiţie de eroare corespunzatore, independentă de orice instalaţie de testare încorporată în aparat (butonul de test).

 Verificarea succesiunii fazelor. Pentru circuite polifazate, din punct de vedere al procedurii de testare a instalatiilor elelctrice, se verifică faptul ca secvenţa de fază este menţinută, adică sensul de rotație indicat pe aparatul de test, nu are sens contrar acelor de ceasornic.

 Căderea de tensiune. Căderea de tensiune poate fi evaluată din punct de vedere al testelor efectuate, prin măsurarea impedanței circuitului, dar şi prin intermediul calculelor.

Voteaza:
1
Termoviziunea și inspecția instalațiilor electrice
FOLLOW US
CONTACT
Tel: 0723.361.107
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Toate drepturile rezervate ALC ELECTRICAL TESTING S.R.L. Copyrights 2022
Proiect implementat de PACT-TECH