1. Ce este testarea PAT?
Testarea aparaturii portabile (cunoscuta sub numele de "Testare PAT", sau "Măsurători PAT" , este un proces prin care aparatele electrice portabile sunt verificate din punct de vedere a sigurantei în exploatare. Testarea aparaturii portabile este una dintre cele mai utilizate practici pentru protectia la soc electric in Anglia si Germania. Proceduri similare există și în alte țări din Europa, dar aproape deloc in Romania.
2. De ce ar fi interesat cineva să realizeze periodic o verificare și o testare PAT?
Normelor de siguranță impun ca aparatele electrice să fie sigure in exploatare pentru a împiedica vătămarea lucrătorilor. Astfel, toate echipamente necesită testarea la intervale regulate pentru a asigura siguranța permanentă.
Există reglementări, atât în Legea nr. 319/2006 - Legea securităţii şi sănătăţii în muncă care obligă atât angajatorul cât și angajaţii și reprezentanţii lor să asigure securitatea tuturor persoanelor care folosesc locul de muncă, astfel: să facă evaluarea adecvată a riscurilor pentru sănătatea și siguranța angajaților săi la care sunt expuși la locul de muncă
să se asigure că echipamentele de lucru sunt astfel construite sau adaptate astfel încât să corespundă scopului pentru care este prevăzut
să elimine riscurile generate de energia electrică prin utilizarea echipamentelor de lucru, utilajelor, aparaturi, dar și să fie menținute în așa fel încât să prevină pericolul de electrocutare.
3. Care sunt echipamentele supuse testării PAT?
Echipamente mobile prevăzute cu roți pentru a facilita mișcarea de către operator după cum este necesar, pentru a efectua diferite operaţii: aparte sudură.
Aparate de mână - aestea sunt echipamente portabile, destinate a fi ținute în mână în timpul utilizării normale, de exemplu, mașini de găurit, flex, letcon de lipit, etc.
Aparate/Echipamente staționare - aceste echipamente au în general o greutate mai mare: televizor, frigider, congelator, automate de cafea și dulciuri, mașini de spălat.
Aparate electrice fixe - sunt acele echipamenete sau un aparate care sunt fixe, fiind alimentate în principal printr-un cablu electric fix, de exemplu aparte de uscare de mână din bai.
Echipamente IT (echipamente pentru tehnologia informației), includ acele echipamente electrice, cum ar fi calculatoarele, monitoare, imprimante, fotocopiatoare, faxuri, etc.
Prelungitoare, role de alimentare.
4. Care este periodicitatea verificărilor PAT?
Este foarte important sa avem un regim de întreținere, inspecție și testare periodică pentru aparatele electrice. Intervalul de inspectie si testare a aparaturii portabile variaza intre trei luni pentru echipamentele utilizate in constructii, un an sau mai mult in functie de uzura la care sunt supuse in exploatare.
Fiecare companie prin managementul riscului propriu stabilește intervalul verificărilor periodice atât pentru echipamente cât și pentru instalații. O verificare și testare anuală acoperă în general cerințele legale.
5. De ce ar trebui sa alegeti ALC ELECTRICAL TESTING pentru realizare inspecţiilor în infraroșu?
Inginerii nostri au peste 25 de ani de experiență în întreținerea instalaţiilor electrice. Aceasta include executare de instalații electrice, verificări și măsurători PRAM, inspecții de termografiere în infraroșu (termoviziune), testări de echipamente și instalații electrice, dar și alte tehnici de inspecție și de testare. Acesta experienţă diversă ne ofera o perspectiva excepțională și de valoare asupra instalaţiilor și echipamentelor investigate.
6. Cand trebuie să fac o inspecţie PAT?
Cu cât mai repede cu atât mai bine. Testele PAT pot identifica problemele existente la echipamentele electrice înainte ca acestea să produca efecte. Realizând inspecţii și testări ca parte a programului de întreținere periodică, aveşi posibilitatea de a controla riscurile electrice.
7. Trebuie să întrerup activitatea sau să opresc echipamentul în timpul testărilor PAT?
Unul dintre marile dezavantaje ale testării PAT este faptul că echipamentul trebuie să fie oprit. De fapt, acesta va fi conectat la rețeaua electrică prin intermediul testerului, pentru că numai în acest fel inginerii noştri pot identifica și măsura cu o precizie eventualele defecte.
Avem soluții și pentru aceste situații prin programarea testelor în afara programului normal de lucru, sau orice alte variante aprobate de dvs.
8. Care este costul serviciului nostru?
Costul asociat serviciului nostru variază în funcție de dimensiunea proiectului și locația acestuia. Pentru mai multe detalii legat de tarife vă rugăm să accesaţi secţiunea Tarife.